startpaginaanecdotesinvallenBaudelaireShakespearein memoriamlinkscontactwebsite van Fokkelien


Monument voor mijn vadergedachten 3

Met het pijltje hier direct rechts boven ga je naar het volgende idee.
Wil je meteen naar een bepaald idee? Ga dan naar de reeks titels onderaan de pagina. Kies daar welke gedachte je wilt lezen.

Gedachten: de toga


Titus, Romeins keizer van 79-81, in toga. Naar een beeld in het Vaticaans Museum te Rome uit: L. Kybalová, Das groβe Bilderlexikon der Mode.
“Uitgedost christendom is gewoonlijk uitgeblust christendom” Reliëf van de apostel Petrus uit de 9e eeuw (Bibliotheek van het Domkapittel te Praag). Vele eeuwen later wordt Petrus nog steeds afgebeeld in een Romeinse toga. Bron: zie afbeelding links.
Mijn vader preekte altijd in een keurig donker pak. Van een toga moest hij niets hebben, laat staan van een baret. “Een toga is een van oorsprong Romeins kledingstuk,” zei hij onlangs nog, “Toen de eerste christenvervolgingen in het Romeinse Rijk waren gestopt, was de toga nog steeds DE dracht bij uitstek en dus droegen de christenen deze ook. Het heeft niets met christendom te maken, niets met eredienst.”

Geplakt op een klein stukje papier vond ik (alweer in een sigarendoosje) een typerende passage uit een artikel over kleding en het imago van een predikant. Het is niet gedateerd en er staat ook niet bij uit welk blad het komt:

Op een dorp in ons vaderland komt een vreemde dominee preken. Een ouderling haalt hem af. Het is niet gemakkelijk tussen het grote zaterdagse publiek de predikant te vinden. Dan ziet hij opeens tussen de reizigers een man in een donker costuum met een nogal bleek en ernstig gezicht. De ouderling loopt op de man af en op zijn vraag of hij met Ds. X te doen heeft, luidt het antwoord: “Neen meneer, ik kijk altijd zo, omdat ik een maagzweer heb.”
Dit is om te lachen en... te huilen. Nietzsche verweet de christenen van zijn tijd ook al, dat zij er zo onverlost uitzagen.

Naar andere gedachten en invallen:
Koud en laaauw |Toga | Studeerkamer | Boeddha

naar boven
Naar boven

Laatste versie: vrijdag 12 april 2024