startpaginaanecdotesinvallenBaudelaireShakespearein memoriamlinkscontactwebsite van Fokkelien


Monument voor mijn vadergedachten 2

Met het pijltje hier direct rechts boven ga je naar het volgende idee.
Wil je meteen naar een bepaald idee? Ga dan naar de reeks titels onderaan de pagina. Kies daar welke gedachte je wilt lezen.

Gedachten en invallen

Mijn vader schreef zijn preken niet uit, en bij ons was het zaterdag ook geen “Ssst, je vader moet zijn preek maken.” Wij merkten weinig of niets van zijn voorbereidingen, want hij studeerde meestal 's nachts. Meer dan een uur of vijf slaap per nacht had hij tot voor kort niet nodig.

Dat hij zijn preken niet uitschreef, wil niet zeggen dat hij niet schreef. Schriften, laden vol tekst zijn er van hem met eigen gedachten en invallen, gezegden van anderen die hem troffen, enz. In al die stukken zit veel wat de moeite waard is.

Uit een sigarendoosje:

“Warme en koude zonden:
Met name het christendom legt sterk de nadruk op de warme zonden (Dorothy Sayers) en verwaarloost de koude zonden van heerszucht, onverschilligheid en oorlog.”

Aan deze notitie koppel ik nog een eigen herinnering, die voor mij verbonden is met de Zuiderkerk in Leiden en aan een jas die ik had gekregen toen ik naar de middelbare school ging. Het moet dus in 1959 of 1960 geweest zijn.

Laaauw

Mijn vader hield een preek over Openbaringen 3:14 e.v. “Aan Laodicéa”. Johannes zegt daar onder meer: “Waart gij maar koud of heet! Zo dan, omdat gij lauw zijt (...) zal ik u uit mijn mond spuwen.” Als een soort magische formule sprak mijn vader de naam steeds weer uit, zin na zin beginnend met “Laaauwdicenzen”. Dat is me al die jaren in ieder geval bij gebleven: alles is beter dan onverschilligheid - een gedachte waarin ik me altijd uitstekend heb kunnen vinden!
Daarom trof me deze notitie en open ik er dit deel van de website mee.

Naar andere gedachten en invallen:
Koud en laaauw |Toga | Studeerkamer | Boeddha

naar boven
Naar boven

Laatste versie: vrijdag 12 april 2024